HOTĂRÂRE   Nr. 1660 din 14 decembrie 2005

privind aprobarea unor instrucţiuni de metrologie legală

EMITENT:      GUVERNUL ROMÂNIEI

PUBLICATĂ ÎN: MONITORUL OFICIAL  NR. 46 din 18 ianuarie 2006

Modificată prin HG nr. 589/ 23.06.2010 publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 525/ 28.iulie 2010

 

    În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 37 alin. 2 din Ordonanţa Guvernului nr. 20/1992 privind activitatea de metrologie, aprobată cu modificări prin Legea nr. 11/1994, cu modificările şi completările ulterioare,

 

    Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

 

    ARTICOL UNIC

(1) Se aprobă instrucţiunile de metrologie legală prevăzute în anexele nr. 1-7 care fac parte integrantă din prezenta hotărâre.

(2) Procedurile de autorizare/avizare prevăzute în prezenta hotărâre pot fi parcurse şi prin intermediul Punctului de contact unic electronic, denumit în continuare PCU electronic, potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 49/2009 privind libertatea de stabilire a prestatorilor de servicii şi libertatea de a furniza servicii în România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 68/2010. Prevederile prezentului alineat se aplică de la data operaţionalizării PCU electronic.

(3) Biroul Român de Metrologie Legală cooperează prin intermediul Sistemului de informare în cadrul Pieţei Interne (IMI) cu autorităţile competente din celelalte state membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European în cazul în care este necesară verificarea documentelor depuse, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 49/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 68/2010.

(4) Prezenta hotărâre asigură compatibilitatea cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 49/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 68/2010.

 

------------

    *) Anexele nr. 1 - 7 sunt reproduse în facsimil.

 

                  PRIM-MINISTRU

             CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU

 

                       Contrasemnează:

                       Ministrul economiei şi comerţului,

                       Codruţ Ioan Şereş

 

 

 

 

 

  ANEXA 1

 

                      INSTRUCŢIUNI DE METROLOGIE LEGALĂ

                                IML 1-05

                            ETALOANE NAŢIONALE

 

    CAP. 1

    Prevederi generale

 

    ART. 1

    Prezentele instrucţiuni reglementează condiţiile de atestare, conservare, utilizare, perfecţionare, comparare şi racordare la Sistemul Internaţional de Unităţi (SI) a etaloanelor naţionale. Totodată stabilesc cerinţele pe care trebuie să le îndeplinească organizaţiile deţinătoare ale acestora.

    ART. 2

    Se consideră ca făcând parte din etalonul naţional şi dispozitivele anexe necesare operării acestuia pentru realizarea şi transmiterea unităţii la etaloanele imediat inferioare precum şi toate instalaţiile aferente, inclusiv spaţiul dedicat amplasării şi utilizării etalonului, în condiţiile descrise în documentaţia etalonului naţional.

 

    CAP. 2

    Cerinţe la atestarea etaloanelor naţionale

 

    ART. 3

    Atestarea este o decizie de confirmare a performanţelor unui etalon naţional, emisă prin ordin al directorului general al Biroului Român de Metrologie Legală, denumit în continuare BRML, la recomandarea Comisiei pentru etaloane naţionale constituită conform prevederilor capitolului V şi denumită în continuare Comisie.

    ART. 4

    Atestarea este o etapă obligatorie, anterioară recunoaşterii unui etalon naţional în conformitate cu prevederile art. 12 din Ordonanţa Guvernului nr. 20/1992 privind activitatea de metrologie, aprobată cu modificări prin Legea nr. 11/1994, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 5

    Etaloanele propuse pentru atestare ca etaloane naţionale trebuie să fie trasabile la Sistemul Internaţional de Unităţi (SI) în condiţiile descrise de Aranjamentul de Recunoaştere Mutuală a Etaloanelor Naţionale şi a Certificatelor de Etalonare emise de Institutele Naţionale de Metrologie redactat de Comitetul Internaţional pentru Greutăţi şi Măsuri în virtutea autorităţii conferite de Statele Membre ale Convenţiei Metrului, denumit în continuare Aranjamentul CIPM-MRA.

    ART. 6

    Organizaţiile care propun spre atestare etaloane naţionale trebuie aibă personalitate juridică sau să aparţină unor organizaţii cu personalitate juridică.

    ART. 7

    Organizaţiile care propun spre atestare etaloane naţionale trebuie facă dovada că au implementat sistemul de management al calităţii la nivelul laboratoarelor în care urmează a fi conservate şi utilizate etaloanele naţionale. Standardul de referinţă este SR EN ISO/CEI 17025:2001.

    ART. 8

    Organizaţiile care propun spre atestare etaloane naţionale trebuie facă în prealabil, dovada capacităţii reale de a transmite unităţile de măsură de la etaloanele naţionale la etaloanele imediat inferioare, în conformitate cu cerinţele Aranjamentului CIPM-MRA.

    ART. 9

    (1) În scopul atestării, organizaţia deţinătoare va prezenta Comisiei o documentaţie în două exemplare, din care un exemplar rămâne la Comisie şi un exemplar la organizaţia deţinătoare, care conţine:

    a) cerere pentru atestarea ca etalon naţional, care trebuie să cuprindă datele de identificare ale organizaţiei deţinătoare şi ale etalonului pentru care se solicită atestarea;

    b) memoriu justificativ prin care se fundamentează cererea de atestare;

    c) declaraţia deţinătorului că, în cazul atestării, va accepta calitatea de bun public a etalonului propus spre atestare;

    d) documente care atestă că organizaţia îndeplineşte cerinţele prevăzute la art. 5 - 8;

    e) documentaţia tehnică a etalonului naţional.

    (2) În funcţie de particularităţile etalonului, Comisia poate solicita şi alte documente necesare atestării.

    ART. 10

    Pentru atestare, organizaţiile deţinătoare trebuie emită declaraţii prin care acceptă să asigure accesul nelimitat şi necondiţionat al specialiştilor desemnaţi de Comisie, pentru evaluarea, în orice moment, a situaţiei etaloanelor naţionale.

 

    CAP. 3

    Cerinţe privind conservarea, utilizarea şi perfecţionarea etaloanelor naţionale

 

    ART. 11

    Conservarea şi utilizarea etaloanelor naţionale se face în strictă concordanţă cu prevederile documentaţiei în baza căreia s-a obţinut atestarea etalonului naţional.

    ART. 12

    Lucrările de conservare includ:

    a) studii de urmărire a comportării în timp, participarea la comparări internaţionale şi/sau etalonări, conform cu periodicităţile stabilite la atestare şi înscrise în dosarul etalonului naţional;

    b) asigurarea permanentă a condiţiilor de depozitare şi utilizare, descrise în documentaţia etalonului naţional.

    ART. 13

    Utilizarea etalonului naţional include lucrări de atribuire a valorilor etaloanelor de ordin inferior în conformitate cu prevederile documentaţiei etalonului naţional.

    ART. 14

    Documentarea activităţilor de conservare şi utilizare a etalonului naţional, se face prin rapoarte anuale întocmite de organizaţia deţinătoare.

    ART. 15

    Rapoartele anuale sunt analizate de către Comisie care decide aprobarea, amendarea sau respingerea acestora.

    ART. 16

    Decizia Comisiei este comunicată organizaţiei deţinătoare pentru a servi ca bază pentru activităţile viitoare. În situaţia de amendare sau respingere a rapoartelor anuale, decizia Comisiei este însoţită de argumentele care au determinat-o.

    ART. 17

    Perfecţionarea etaloanelor naţionale se face pe bază de proiecte întocmite de către organizaţiile deţinătoare, din iniţiativa proprie sau la cererea altor organizaţii şi se avizează de Comisie.

    ART. 18

    Proiectele de perfecţionare conţin în mod obligatoriu o notă de fundamentare.

    ART. 19

    Proiectele se finalizează cu rapoarte care sunt însoţite, în mod obligatoriu, de documentaţiile necesare reatestării etaloanelor naţionale, în conformitate cu cerinţele prevăzute în capitolul II.

 

    CAP. 4

    Cerinţe pentru organizaţiile deţinătoare ale etaloanelor naţionale

 

    ART. 20

    Organizaţiile care deţin etaloane naţionale trebuie să le conserve şi să le utilizeze în concordanţă cu documentaţia în baza căreia s-a făcut atestarea.

    ART. 21

    Pentru alte lucrări de conservare şi utilizare decât cele prevăzute în documentaţia care a stat la baza atestării, este necesară aprobarea prealabilă a preşedintelui Comisiei. Aprobarea se poate obţine în urma unui referat fundamentat în care să fie descris scopul lucrărilor şi rezultatele scontate.

    ART. 22

    În cazul în care s-au produs schimbări neprevăzute în situaţia etalonului naţional, de natură a pune la îndoială performanţele metrologice ale acestuia, organizaţia deţinătoare sistează activitatea cu etalonul naţional şi informează de îndată şi complet Comisia, pentru stabilirea măsurilor necesare în continuare. Comisia decide măsurile necesare în termen de maximum 90 de zile.

 

    CAP. 5

    Comisia pentru etaloane naţionale

 

    ART. 23

    Pentru atestarea etaloanelor naţionale şi aprobarea rapoartelor lucrărilor de conservare, utilizare şi perfecţionare a etaloanelor naţionale, se înfiinţează prin ordin al directorului general al BRML, Comisia pentru etaloane naţionale.

    ART. 24

    Comisia funcţionează pe baza unui regulament propriu, aprobat de directorul general al BRML.

    ART. 25

    Comisia se întruneşte o dată pe an şi ori de câte ori este necesar.

    ART. 26

    Comisia reevaluează cel puţin o dată la trei ani situaţia etaloanelor naţionale. În urma reevaluării, Comisia recomandă menţinerea atestării anterioare, suspendarea sau retragerea atestării, după caz.

    ART. 27

    În cazul retragerii atestării unui etalon naţional, Comisia propune modificarea hotărârii Guvernului prin care s-a făcut recunoaşterea etalonului respectiv.

 

    CAP. 6

    Dispoziţii finale

 

    ART. 28

    Pentru etaloanele naţionale care au fost recunoscute în baza Hotărârii Guvernului nr. 384/1998, se admite ca cerinţele prevăzute la art. 5 şi 8 fie îndeplinite în termen de maximum 3 ani de la data intrării în vigoare a prezentelor instrucţiuni.

    ART. 29

    În vederea aplicării prevederilor prezentelor instrucţiuni în activităţile cu etaloanele naţionale, BRML emite proceduri de metrologie legală.

 

   


ANEXA 2

 

                      INSTRUCŢIUNI DE METROLOGIE LEGALĂ

                                  IML 2-05

                              APROBAREA DE MODEL

 

    CAP. 1

    Prevederi generale

 

    ART. 1

    Prezentele instrucţiuni stabilesc condiţiile în care BRML exercită controlul metrologic legal prin aprobări de model.

    ART. 2

    Prezentele instrucţiuni nu se referă la aprobarea de model CEE care face obiectul Hotărârii Guvernului nr. 1055/2001 privind condiţiile de introducere pe piaţa a mijloacelor de măsurare.

 

    CAP. 2

    Mijloacele de măsurare supuse aprobării de model

 

    ART. 3

    Se supun controlului metrologic legal prin aprobare de model mijloacele de măsurare de lucru care urmează a fi utilizate în măsurările din domeniile de interes public prevăzute la art. 3 din Ordonanţa Guvernului nr. 20/1992 privind activitatea de metrologie, aprobată cu modificări prin Legea nr. 11/1994, cu modificările şi completările ulterioare şi sunt cuprinse în Lista oficială a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal în vigoare, care au specificată ca modalitate de control aprobarea de model.

    ART. 4

    (1) Aprobarea de model se acordă pentru:

    a) un tip de mijloc de măsurare definit prin caracteristici tehnice şi metrologice proprii;

    b) o familie de mijloace de măsurare definită ca atare de producător, recunoscută şi aprobată de către BRML;

    c) un subansamblu cu funcţie de măsurare al unuia din mijloacele de măsurare prevăzute la lit. a) şi b), dacă reglementările specifice acestuia îl definesc în mod clar şi îi stabilesc cerinţe metrologice şi tehnice;

    d) dispozitive/componente suplimentare sau auxiliare, care influenţează rezultatele măsurărilor efectuate cu mijloacele de măsurare, prevăzute la lit. a) - c), cărora le sunt asociate.

    (2) În sensul prezentelor instrucţiuni tipurile de mijloace de măsurare, familiile, subansamblurile şi dispozitivele/componentele enumerate la lit. a) - d) sunt denumite în continuare mijloace de măsurare.

    ART. 5

    Aprobarea de model se acordă şi pentru un mijloc de măsurare unicat/individual, identificat prin documente de provenienţă, serie şi an de fabricaţie şi configuraţie constructivă. În această situaţie aprobarea de model se numeşte aprobare de model individuală.

 

    CAP. 3

    Activităţi desfăşurate pentru acordarea aprobării de model

 

    ART. 6

    (1) Aprobarea de model se solicită de către:

    a) producător sau reprezentantul autorizat al acestuia persoană juridică cu sediul în România, pentru mijloacele de măsurare noi, prevăzute la art. 4;

    b) producător/importator/deţinător, pentru mijloacele de măsurare noi, unicate/individuale prevăzute la art. 5. În acest caz numele solicitantului trebuie să se regăsească în documentele de provenienţă.

    (2) În sensul prezentelor instrucţiuni, producătorul este persoana juridică responsabilă pentru proiectarea şi realizarea unui mijloc de măsurare, în scopul introducerii pe piaţă, în numele său, sau persoana juridică care asamblează mijloace de măsurare în vederea introducerii pe piaţă sub nume propriu.

    ART. 7

    Documentaţia necesară obţinerii aprobării de model/aprobării de model individuale şi modalităţile de evaluare sunt prevăzute în anexa la prezentele instrucţiuni.

    ART. 8

    BRML acordă aprobarea de model/aprobarea de model individuală, în condiţiile prezentelor instrucţiuni, pentru mijloacele de măsurare care sunt conforme cu prevederile normelor de metrologie legală aplicabile. În acest caz se eliberează solicitantului certificatul aprobării de model/aprobării de model individuale al cărui conţinut este prezentat în anexa la prezentele instrucţiuni.

    ART. 9

    (1) Producătorul de mijloace de măsurare comunică BRML orice modificare a modelului căruia i s-a acordat aprobare de model.

    (2) În cazul în care modificările aduse unui mijloc de măsurare, căruia i s-a acordat aprobare de model, influenţează ori ar putea influenţa rezultatele măsurărilor sau condiţiile prevăzute pentru utilizarea mijlocului de măsurare, este necesar să se solicite o nouă evaluare pentru aprobarea acestor modificări.

    (3) Aprobarea modificărilor se acordă sub forma unei completări la certificatul aprobării de model/aprobării de model individuale sau, după caz, a unei noi aprobări de model/aprobare de model individuală.

    ART. 10

    (1) Obiectul completării la certificatul aprobării de model poate fi: modificare constructivă şi/sau funcţională a unui model aprobat, modificarea/extinderea unor caracteristici funcţionale sau a unor domenii de utilizare, extinderea sau formarea unei familii de mijloace de măsurare, prelungirea termenului de valabilitate a aprobării de model, modificarea denumirii/adresei producătorului şi altele asemenea.

    (2) Conţinutul completării la certificatul aprobării de model este prevăzut în anexa la prezentele instrucţiuni.

    ART. 11

    Aprobarea de model este valabilă pe o perioadă de maximum 10 ani. Termenul de valabilitate poate fi prelungit pentru perioade succesive de maximum 10 ani. Prelungirea termenului de valabilitate se solicită înainte de expirarea valabilităţii aprobării de model.

    ART. 12

    Un exemplar din documentaţia care constituie dosarul aprobării de model se păstrează la BRML o perioadă de timp cu 5 ani mai mare decât perioada de valabilitate a aprobării de model. În cazul aprobării de model individuale această perioadă este de 5 ani de la data acordării aprobării de model individuale.

    ART. 13

    Documentele finale, după caz, certificatul aprobării de model/aprobării de model individuale/completarea la certificatul aprobării de model/aprobării de model individuale sau decizia de neacordare a aprobării de model/aprobării de model individuale/completării la certificatul aprobării de model/aprobării de model individuale, se eliberează numai după ce solicitantul a achitat integral costul evaluărilor efectuate.

    ART. 14

    (1) BRML poate retrage o aprobare de model/aprobare de model individuală pe care a acordat-o, în următoarele situaţii:

    a) mijloacele de măsurare fabricate, pentru care a fost acordată aprobarea de model, nu sunt conforme cu modelul aprobat;

    b) mijloacele de măsurare fabricate în conformitate cu un model aprobat prezintă deficienţe care le fac neutilizabile conform scopurilor propuse;

    c) condiţionările menţionate în certificatul aprobării de model/aprobării de model individuale nu sunt respectate;

    d) dacă documentele puse la dispoziţie de către solicitant conţin informaţii false.

    (2) Retragerea aprobării de model/aprobării de model individuale se face pe baza informaţiilor obţinute în urma aplicării modalităţilor de control metrologic legal: inspecţii şi testări inopinate, supraveghere metrologică a utilizării mijloacelor de măsurare şi altele asemenea.

 

    CAP. 4

    Marcajul aprobării de model

 

    ART. 15

    Marcajul aprobării de model/aprobării de model individuale este prevăzut în anexa la instrucţiunile de metrologie legală IML 4-05 şi se aplică în cazurile prevăzute la art. 4 de către producător sau reprezentantul autorizat al acestuia, iar pentru cazul prevăzut la art. 5, de către producător/importator/deţinător.

    ART. 16

    Aplicarea marcajului aprobării de model/aprobării de model individuale se face conform prevederilor instrucţiunilor de metrologie legală IML 4-05, iar condiţiile referitoare la marcajele aprobării de model/aprobării de model individuale sunt precizate în certificatul aprobării de model/aprobării de model individuale.

 

    CAP. 5

    Obligaţiile producătorilor de mijloace de măsurare supuse controlului metrologic legal, reprezentanţilor autorizaţi ai acestora sau deţinătorilor, cu privire la aprobarea de model

 

    ART. 17

    Producătorii mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal prin aprobare de model sau reprezentanţii autorizaţi ai acestora sunt obligaţi:

    a) să nu introducă pe piaţă mijloace de măsurare fără aprobare de model şi fără marcaje de aprobare de model;

    b) să respecte condiţionările din certificatul aprobării de model;

    c) să informeze beneficiarii mijloacelor de măsurare în legătură cu conţinutul complet al certificatului aprobării de model, inclusiv despre condiţionările existente;

    d) să nu aplice pe mijloacele de măsurare simboluri ori inscripţii care pot fi confundate cu marcajul aprobării de model;

    e) să comunice la BRML orice modificare pe care intenţionează să o efectueze asupra unui tip de mijloc de măsurare fabricat conform modelului aprobat şi să solicite aprobarea modificării sau, după caz, o nouă aprobare de model;

    f) să conserve modelele, atunci când această cerinţă este prevăzută explicit în certificatul aprobării de model şi să păstreze dosarul aprobării de model primit de la BRML cel puţin pe perioada de valabilitate a aprobării de model;

    g) să înceteze aplicarea marcajului aprobării de model la expirarea valabilităţii aprobării de model sau în momentul în care nu mai sunt îndeplinite cerinţele cuprinse în aprobarea de model;

    h) să declare la BRML stocurile de mijloace de măsurare pe care le deţine în România, la data expirării valabilităţii aprobării de model, dacă intenţionează să le comercializeze;

    i) să comunice la BRML, în termen de 30 de zile, orice modificare survenită, de natură juridică, administrativă şi altele asemenea, care afectează conţinutul certificatului aprobării de model şi să solicite aprobarea modificării.

    ART. 18

    Deţinătorii de mijloace de măsurare care solicită aprobare de model individuală, în conformitate cu prevederile art. 6 lit. b) sunt obligaţi să nu pună în funcţiune mijloace de măsurare fără aprobare de model individuală şi fără marcaje de aprobare de model individuală.

    ART. 19

    Deţinătorii de mijloace de măsurare pentru care BRML a acordat aprobare de model individuală sunt obligaţi:

    a) respecte condiţionările din certificatul aprobării de model individuale;

    b) să nu aplice pe mijloacele de măsurare simboluri ori inscripţii care pot fi confundate cu marcajul aprobării de model individuale;

    c) să comunice BRML, în termen de 30 de zile, orice modificare de natură tehnică survenită, care ar putea să afecteze conţinutul certificatului aprobării de model individuale şi să solicite aprobarea modificării.

 

    CAP. 6

    Prevederi finale

 

    ART. 20

    Persoanele care participă la activităţi legate de acordarea aprobării de model/aprobării de model individuale trebuie să asigure confidenţialitatea informaţiilor referitoare la rezultatele încercărilor, la construcţia mijlocului de măsurare şi la tehnologiile de fabricaţie, cu excepţia informaţiilor destinate publicării.

    ART. 21

    În perioada de valabilitate a aprobării de model producătorul/importatorul fabrică/importă şi comercializează, în condiţiile legii, mijloace de măsurare care au obţinut aprobare de model. După expirarea termenului de valabilitate pot fi comercializate numai mijloacele de măsurare aflate în stoc, declarate conform art. 17 lit. h).

    ART. 22

    BRML motivează în scris şi aduce la cunoştinţa producătorului/reprezentantului autorizat al acestuia/deţinătorului decizia de neacordare a aprobării de model/aprobării de model individuale sau a completării la certificatul aprobării de model/aprobării de model individuale, precum şi decizia de retragere a unei aprobări de model/aprobării de model individuale.

    ART. 23

    Până la data de 31 decembrie 2006, acordarea aprobării de model/aprobării de model individuale pentru mijloacele de măsurare pentru care nu există norme de metrologie legală publicate în Monitorul Oficial al României, se efectuează în conformitate cu prevederile normativelor tehnice stabilite prin ordin al directorului general al BRML.

    ART. 24

    Situaţiile speciale privind acordarea aprobării de model individuale pentru mijloacele de măsurare destinate utilizării în domeniile de interes public, cu excepţia domeniului privind tranzacţiile comerciale, sunt reglementate prin ordin al directorului general al BRML.

    ART. 25

    Anexa face parte integrantă din prezentele instrucţiuni.

    ART. 26

    În vederea aplicării prezentelor instrucţiuni în activităţile de control metrologic legal, BRML emite proceduri de metrologie legală.

 

    ANEXA 1 la IML 2-05

 

                 Documentaţie, evaluări şi certificate

 

    1. Conţinutul cererii şi al documentaţiei

    1.1. Cererea, documentaţia şi corespondenţa cu BRML privind solicitarea aprobării de model/completării la certificatul aprobării de model, pentru mijloacele de măsurare prevăzute la art. 4 şi 5, se redactează în limba română şi/sau într-o limbă stabilită împreună cu solicitantul, la depunerea cererii.

    1.2. Cererea trebuie conţină, cel puţin, următoarele:

    a) denumirea/numele şi sediul/adresa solicitantului;

    b) denumirea şi sediul producătorului;

    c) denumirea şi datele de identificare ale mijloacelor de măsurare;

    d) obiectul solicitării: aprobare de model, aprobare de model individuală, completare;

    e) domeniul/domeniile de interes public pentru care sunt destinate mijloacele de măsurare.

    1.3. Documentaţia necesară evaluării se prezintă în două exemplare, un exemplar rămâne la BRML, un exemplar se restituie solicitantului şi conţine:

    1.3.1. - pentru mijloacele de măsurare prevăzute la art. 4, pentru care se solicită aprobare de model:

    a) document de împuternicire de către producător a reprezentantului autorizat pentru obţinerea aprobării de model;

    b) declaraţia producătorului privind adresele spaţiilor în care se produc mijloacele de măsurare pentru care se solicită aprobare de model;

    c) memoriu de prezentare care trebuie să cuprindă o descriere privind:

    - construcţia, modul de funcţionare şi de utilizare a mijlocului de măsurare, caracteristicile tehnice şi metrologice garantate de producător;

    - dispozitivele de protecţie care asigură funcţionarea corectă;

    - dispozitivele pentru reglare şi ajustare;

    - locurile destinate pentru aplicarea marcajelor de verificare şi, acolo unde este cazul, a sigiliilor;

    În cazul în care solicitarea este pentru o familie de mijloace de măsurare, memoriul de prezentare va conţine şi propuneri privind încadrarea în familie şi desemnarea tipurilor reprezentative. Memoriul de prezentare, respectiv propunerile de încadrare în familii vor fi întocmite şi semnate în mod obligatoriu de producător sau reprezentantul autorizat al acestuia.

    d) desene de ansamblu şi, dacă este necesar, desenele de execuţie ale componentelor importante;

    e) schema de funcţionare şi, după caz, fotografii;

    f) alte documente/documentaţii prevăzute de norme de metrologie legală.

    1.3.2. pentru mijloacele de măsurare prevăzute la art. 5 pentru care se solicită aprobare de model individuală:

    a) memoriu privind funcţionarea, caracteristicile tehnice şi metrologice ale mijlocului de măsurare respectiv, semnat de deţinător;

    b) documentaţie de prezentare şi identificare, după caz, carte tehnică, prospecte, fotografii care să definească aspectul exterior general şi detaliile de inscripţionare şi sigilare şi alte documente;

    c) copie după certificatul de înmatriculare şi cartea de identitate a mijloacelor de transport sau dovada înmatriculării lor în România, în cazul mijloacelor de măsurare montate pe mijloace de transport;

    d) copie şi originalul, care se restituie, a actului de provenienţă - factură, act de donaţie şi altele asemenea - sau declaraţie pe proprie răspundere, din care să rezulte că a intrat în posesia mijlocului de măsurare respectiv prin mijloace legale, pentru mijloacele de măsurare care sunt fabricate în România. Documentele menţionate vor cuprinde toate datele de identificare ale mijlocului de măsurare în cauză, respectiv: denumire, tip, serie, an fabricaţie;

    e) copii şi originale, care se restituie, ale documentelor de provenienţă - factură externă şi declaraţie vamală - din care să rezulte toate datele de identificare ale mijlocului de măsurare în cauză, respectiv denumire, tip, serie, an fabricaţie, pentru mijloacele de măsurare care sunt fabricate în afara României.

    În situaţia în care documentele de provenienţă nu conţin date privind seriile sau anii de fabricaţie ale mijlocului de măsurare, aceste informaţii se furnizează printr-o declaraţie pe proprie răspundere a deţinătorului.

    1.3.3. pentru mijloacele de măsurare prevăzute la art. 4 sau 5 pentru care se solicită completare la certificatul aprobării de model/aprobării de model individuale:

    a) document de împuternicire de către producător a reprezentantului autorizat pentru obţinerea completării la certificatul aprobării de model;

    b) documente pentru susţinerea solicitării;

    1.4. Documentaţia este însoţită, după caz, de copii ale certificatelor aprobărilor de model primite anterior.

    2. Evaluarea în vederea obţinerii certificatului aprobării de model/aprobării de model individuale/completării la certificatul aprobării de model/aprobării de model individuale.

    2.1. Evaluarea cuprinde:

    a) studiul documentaţiei prezentate;

    b) încercarea mijlocului/mijloacelor de măsurare în laboratoarele din subordinea sau din structura BRML, la locul de fabricaţie, montare, instalare sau în alte locuri prevăzute în programul de evaluare.

    2.2. Condiţiile de realizare a evaluării sunt stabilite prin programul de evaluare, de comun acord cu producătorul/reprezentantul autorizat al acestuia/deţinătorul mijlocului de măsurare şi acoperă cerinţele tehnice şi metrologice ale mijlocului de măsurare, impuse în condiţii normale de utilizare, precum şi termenul deciziei privind documentele finale în condiţiile prevăzute la art. 13.

    2.3. În scopul executării încercărilor, BRML poate cere solicitantului îi pună la dispoziţie atât etaloane şi mijloace materiale necesare, cât şi personal pentru asistenţă.

    2.4. BRML recunoaşte:

    a) certificatele de conformitate OIML însoţite de rapoartele de încercare care au stat la baza emiterii acestora;

    b) rapoartele de încercare pe baza cărora s-a emis certificatul de examinare de tip pentru aparatele de cântărit cu funcţionare neautomată, emise pentru subansambluri ale aparatelor de cântărit cu funcţionare neautomată care pot fi utilizate în componenţa unor mijloace de măsurare supuse controlului metrologic legal prin aprobarea de model potrivit prevederilor prezentelor instrucţiuni;

    c) rapoartele de încercări privind cerinţe referitoare la comportarea la perturbaţii şi factori de influenţă în condiţii de utilizare.

    3. Certificatul aprobării de model/aprobării de model individuale/completarea la certificatul aprobării de model/aprobării de model individuale:

    3.1. Certificatul aprobării de model/aprobării de model individuale trebuie să conţină:

    a) datele de identificare ale BRML;

    b) numărul certificatului şi data la care a fost emis;

    c) denumirea şi datele de identificare ale mijloacelor de măsurare aprobate;

    d) poziţia din Lista oficială a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal, în vigoare;

    e) denumirea şi sediul producătorului;

    f) denumirea/numele şi sediul/adresa solicitantului;

    g) concluziile evaluării;

    h) termenul de valabilitate al certificatului aprobării de model; acest termen nu este aplicabil certificatului aprobării de model individuale;

    i) alte cerinţe pe care trebuie să le îndeplinească mijlocul de măsurare, după caz;

    j) o descriere a funcţionării mijlocului de măsurare, dacă este necesar;

    k) elementele tehnice relevante, ca de exemplu desene şi scheme de conexiuni;

    l) menţionarea, atunci când este cazul, a necesităţii reţinerii ca model de referinţă a unuia sau mai multor exemplare dintre mijloacele de măsurare supuse evaluării, precum şi locul şi condiţiile de păstrare;

    m) condiţionări, după caz.

    3.2. Completarea la certificatul aprobării de model/aprobării de model individuale trebuie să conţină:

    a) datele de identificare ale BRML;

    b) numărul completării al certificatului aprobării de model/aprobării de model individuale şi data la care a fost emisă;

    c) denumirea şi datele de identificare ale mijloacelor de măsurare pentru care se acordă completarea la certificatul aprobării de model/aprobării de model individuale;

    d) poziţia din Lista oficială a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal, în vigoare;

    e) denumirea şi sediul producătorului;

    f) denumirea/numele şi sediul/adresa solicitantului;

    g) scopul completării;

    h) descrierea modificărilor care fac obiectul completării.

 

 

 

 

 

 

   


ANEXA 3

 

                     INSTRUCŢIUNI DE METROLOGIE LEGALĂ

                                 IML 3-05

    TRASABILITATEA REZULTATELOR MĂSURĂRILOR EFECTUATE CU MIJLOACE DE MĂSURARE SUPUSE CONTROLULUI METROLOGIC LEGAL

 

    CAP. 1

    Prevederi generale

 

    ART. 1

    Prezentele instrucţiuni reglementează modul de exercitare a controlului metrologic legal prin verificări metrologice ale mijloacelor de măsurare supuse acestor modalităţi de control, precum şi modul de asigurare a trasabilităţii etaloanelor utilizate în verificări metrologice.

    ART. 2

    În măsurările efectuate cu mijloace de măsurare supuse controlului metrologic legal se folosesc unităţi de măsură legale, aprobate prin hotărâri ale Guvernului.

    ART. 3

    (1) Trasabilitatea rezultatelor măsurărilor efectuate cu mijloace de măsurare supuse controlului metrologic legal, se realizează prin verificări metrologice şi/sau etalonări.

    (2) În scopul asigurării trasabilităţii se utilizează etaloane şi echipamente de verificare cu trasabilitate documentată la etaloanele naţionale ale României, la etaloanele naţionale ale altor ţări, sau la etaloanele internaţionale, după caz. Trasabilitatea rezultatelor etalonării unui etalon se atestă prin certificatul de etalonare.

 

    CAP. 2

    Verificarea metrologică a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal

 

    ART. 4

    Se supun controlului metrologic legal prin verificare metrologică mijloacele de măsurare de lucru care sunt utilizate în măsurările din domeniile de interes public prevăzute la art. 3 din Ordonanţa Guvernului nr. 20/1992, aprobată cu modificări prin Legea nr. 11/1994, cu modificările şi completările ulterioare şi sunt cuprinse în Lista oficială a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal în vigoare, numită în continuare Lista oficială.

    ART. 5

    În funcţie de cerinţele de exactitate şi stabilitate impuse în utilizare, un mijloc de măsurare supus controlului metrologic legal poate fi prezentat şi la etalonare. Cu excepţia cazurilor speciale prevăzute în reglementările de metrologie legală aplicabile, prezentarea la etalonare este o decizie care aparţine în exclusivitate deţinătorului mijlocului de măsurare.

    ART. 6

    (1) Verificarea metrologică a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal se execută în conformitate cu prevederile normelor de metrologie legală şi/sau ale normelor de metrologie legală CEE, de către laboratoarele din structura sau în subordinea BRML ori de către laboratoarele de metrologie autorizate de BRML.

    (2) Mijloacele de măsurare netransportabile din cauza gabaritelor mari sau al pericolului de dereglare se verifică la locul de utilizare, cu asigurarea condiţiilor necesare.

    ART. 7

    Verificările metrologice sunt:

    a) verificare metrologică iniţială.

    Verificarea metrologică iniţială stabileşte conformitatea unui mijloc de măsurare cu modelul aprobat şi/sau cu cerinţele aplicabile din normele de metrologie legală. Verificarea metrologică iniţială se efectuează individual sau, după caz, prin eşantionare statistică, asupra mijloacelor de măsurare noi, produse în ţară sau importate, înainte de introducerea pe piaţă şi de punerea lor în funcţiune;

    b) verificare iniţială CEE.

    Verificarea iniţială CEE se efectuează în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1055/2001 privind condiţiile de introducere pe piaţă a mijloacelor de măsurare;

    c) verificare metrologică periodică.

    Verificarea metrologică periodică stabileşte conformitatea mijlocului de măsurare respectiv cu modelul aprobat şi/sau cu cerinţele aplicabile din reglementările de metrologie legală care s-au utilizat la verificarea iniţială sau la punerea în funcţiune;

    d) verificare metrologică după reparare sau modificare.

    Verificarea metrologică după reparare sau modificare stabileşte dacă mijlocul de măsurare modificat sau reparat îşi menţine conformitatea cu modelul aprobat şi/sau cu cerinţele din reglementările de metrologie legală aplicabile. Ea se efectuează după orice reparaţie sau modificare a unui mijloc de măsurare, dacă aceasta a fost efectuată în condiţiile prevăzute de reglementările specifice.

    ART. 8

    Cu excepţia situaţiilor prevăzute explicit în Lista oficială, sunt acceptate la verificarea metrologică numai mijloacele de măsurare care deţin aprobare de model/aprobare de model CEE.

    ART. 9

    (1) Verificarea metrologică iniţială se efectuează:

    a) în laboratoarele din structura sau în subordinea BRML.

    b) în laboratoarele de metrologie autorizate de BRML;

    c) la locul de instalare/utilizare, în cazul mijloacelor de măsurare prevăzute la art. 6 alin. (2);

    d) în alte locuri decât cele prevăzute la lit. a) şi b), pentru care BRML sau laboratorul autorizat stabileşte că sunt îndeplinite condiţiile tehnice, de dotare şi de mediu prevăzute de reglementările de metrologie legală aplicabile.

    (2) Prezentarea la verificarea metrologică iniţială se face înainte de introducerea pe piaţă sau de punerea în funcţiune. Aceasta constituie obligaţia producătorului cu sediul în România sau a importatorului, care suportă cheltuielile aferente.

    (3) În cazul mijloacelor de măsurare importate pentru uzul propriu, prezentarea la verificarea metrologică iniţială constituie obligaţia deţinătorului, care suportă cheltuielile aferente.

   

ART. 10

    Din punctul de vedere al eşalonării activităţilor, verificarea metrologică iniţială se efectuează:

    a) într-o singură etapă, dacă mijloacele de măsurare pot fi transportate la locul de instalare fără să fie necesară demontarea lor prealabilă;

    b) în două sau mai multe etape, dacă funcţionarea corectă a mijloacelor de măsurare depinde de condiţiile de instalare sau de utilizare. Ultima etapă a verificării se execută la locul de instalare/utilizare conform prevederilor de la art. 9 lit. c), iar etapele anterioare se execută la locurile şi în condiţiile prevăzute la art. 9 lit. a), b) sau d).

    ART. 11

    (1) Mijloacele de măsurare supuse verificării metrologice iniţiale conform prevederilor prezentelor instrucţiuni de metrologie legală, nu pot fi introduse pe piaţă sau, după caz, puse în funcţiune, decât după ce au fost supuse acestei verificări.

    (2) Nu sunt supuse verificării metrologice iniţiale:

    a) mijloacele de măsurare care sunt prezentate sau expuse în expoziţii, târguri, saloane;

    b) mijloacele de măsurare destinate exportului;

    ART. 12

    (1) Verificarea metrologică periodică se efectuează, cu o periodicitate stabilită de utilizator, în cadrul intervalului de timp specificat în Lista oficială:

    a) în laboratoarele din structura sau în subordinea BRML;

    b) în laboratoarele de metrologie autorizate de BRML;

    c) la locul de instalare/utilizare, în cazul mijloacelor de măsurare prevăzute la art. 6 alin. (2);

    d) în alte locuri decât cele prevăzute la lit. a) şi b), pentru care BRML sau laboratorul autorizat stabileşte că sunt îndeplinite condiţiile tehnice, de dotare şi de mediu prevăzute de reglementările de metrologie legală aplicabile.

    (2) Prezentarea la verificarea metrologică periodică constituie obligaţia persoanelor fizice sau juridice care, în calitate de proprietar, utilizează sau încredinţează spre utilizare mijloacele de măsurare supuse controlului metrologic legal. Proprietarul suportă cheltuielile aferente verificării metrologice periodice.

    ART. 13

    În situaţiile în care au avut loc incidente de natură să afecteze corecta funcţionare a mijloacelor de măsurare sau dacă, din cauza frecvenţei mari de utilizare sau a regimurilor grele de exploatare, nu mai există garanţia unor măsurări corecte, deţinătorul are obligaţia de a scoate din uz mijloacele de măsurare respective şi de a le prezenta la verificare metrologică, indiferent de data expirării termenului de valabilitate a verificării metrologice anterioare.

    ART. 14

    (1) Verificarea metrologică după reparare sau modificare se efectuează:

    a) în laboratoarele din structura sau în subordinea BRML;

    b) în laboratoarele de metrologie autorizate de BRML;

    c) la locul de instalare/utilizare, în cazul mijloacelor de măsurare prevăzute la art. 6 alin. (2).

    d) în alte locuri decât cele prevăzute la lit. a) şi b), pentru care BRML sau laboratorul autorizat stabileşte că sunt îndeplinite condiţiile tehnice, de dotare şi de mediu prevăzute de reglementările de metrologie legală aplicabile.

    (2) Prezentarea mijloacelor de măsurare la verificarea metrologică după reparare sau modificare constituie obligaţia operatorilor economici care au efectuat repararea sau modificarea şi care suportă cheltuielile aferente.

    ART. 15

    (1) Verificarea metrologică după reparare sau modificare se efectuează prin aplicarea procedurii de verificare metrologică periodică, în cazul unor intervenţii obişnuite.

    (2) Nu se acceptă la verificarea metrologică periodică mijloacele de măsurare care au fost supuse la intervenţii majore care, în mod evident, sunt de natură să modifice caracteristicile metrologice sau tehnice ale mijlocului de măsurare, stabilite, după caz, prin certificatul aprobării de model sau prescripţiile producătorului.

    (3) Decizia de aplicare a uneia din proceduri aparţine conducătorului laboratorului de metrologie care efectuează verificarea metrologică după reparare sau modificare.

    (4) Se admite aplicarea procedurii prevăzute la alin. (1) pentru mijloacele de măsurare aflate în utilizare, supuse reparării după expirarea valabilităţii certificatului aprobării de model, în situaţia în care în procesul de reparare nu mai pot fi utilizate subansambluri prevăzute în certificatul aprobării de model deoarece acestea nu se mai fabrică şi se utilizează subansambluri echivalente, dacă prin această înlocuire nu sunt afectate caracteristicile tehnice şi metrologice ale mijloacelor de măsurare respective, cuprinse în certificatul aprobării de model.

    ART. 16

    În cazul verificărilor metrologice efectuate în alte locuri decât laboratoarele din structura sau în subordinea BRML producătorii, reprezentanţii autorizaţi ai acestora, importatorii, deţinătorii sau, după caz, operatorii economici ce desfăşoară activităţi de reparare sunt obligaţi să pună la dispoziţie spaţiul corespunzător, personal şi utilajele auxiliare necesare.

    ART. 17

    (1) Mijloacelor de măsurare care au corespuns la oricare din verificările metrologice prevăzute la art. 7 le este aplicat marcajul de verificare metrologică, cu respectarea prevederilor instrucţiunilor de metrologie legală IML 4-05. Totodată, se eliberează şi documente specifice: buletine de verificare metrologică şi, după caz, certificate de etalonare sau certificate de calibrare.

    (2) Buletinul de verificare metrologică trebuie să conţină cel puţin următoarele informaţii:

    a) datele de identificare ale laboratorului care a efectuat verificarea metrologică;

    b) numărul şi data documentului;

    c) datele de identificare ale mijlocului de măsurare verificat;

    d) referinţa la reglementarea/reglementările aplicate;

    e) datele de identificare ale etalonului/echipamentului de verificare utilizat;

    f) rezultatul verificării metrologice, sub forma ADMIS/RESPINS;

    g) valabilitatea verificării metrologice;

    h) datele de identificare şi semnătura verificatorului metrolog;

    i) datele de identificare şi semnătura persoanei care a recepţionat mijlocul de măsurare verificat.

    (3) Conţinutul minim de informaţii al certificatelor de etalonare sau calibrare este prevăzut în reglementările de metrologie specifice care impun obligaţia eliberării acestor documente împreună cu buletinele de verificare metrologică.

    ART. 18

    Dacă o reglementare de metrologie legală specifică defineşte în mod clar subansamblurile unui mijloc de măsurare, precum şi cerinţele metrologice şi tehnice impuse acestora, verificările metrologice prevăzute la art. 7 se efectuează prin verificarea fiecărui subansamblu component, numai dacă reglementarea menţionată prevede şi acest mod de verificare. În aceste condiţii, prevederile prezentelor instrucţiuni se aplică, în mod corespunzător şi verificării metrologice a fiecărui subansamblu, totalitatea marcajelor de verificare aplicate pe fiecare subansamblu echivalând cu marcajul de verificare al întregului mijloc de măsurare.

 

    CAP. 3

    Trasabilitatea rezultatelor măsurărilor efectuate cu etaloanele utilizate la verificarea metrologică a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal

 

    ART. 19

    Trasabilitatea la etaloanele naţionale ale României se asigură prin etalonări efectuate în laboratoare din structura sau în subordinea BRML ori în laboratoare aparţinând unor operatori economici, cu etaloane trasabile la etaloanele naţionale ale României.

    ART. 20

    Trasabilitatea la etaloanele naţionale ale altor ţări sau la etaloanele internaţionale se asigură prin etalonări efectuate fie în laboratoare din structura sau în subordinea BRML, fie în laboratoare din alte ţări, cu etaloane trasabile la etaloanele naţionale ale acelor ţări sau, după caz, la etaloanele internaţionale.

    ART. 21

    În cazul unui echipament de verificare, pe lângă certificatele de etalonare ale etaloanelor din compunere, deţinătorul trebuie să obţină certificarea echipamentului de verificare, în ansamblu, de către BRML.

    ART. 22

    (1) Etalonarea se execută asupra fiecărui etalon, în laboratoare de metrologie în care sunt asigurate condiţiile tehnice, de dotare şi de mediu necesare, în conformitate cu prevederile unor proceduri documentate, specifice etalonului respectiv.

    (2) Etaloanele netransportabile din cauza gabaritelor mari sau al pericolului de dereglare pot fi etalonate la locul de utilizare, cu asigurarea condiţiilor necesare.

    ART. 23

    Periodicitatea etalonării unui etalon utilizat direct la verificarea unui mijloc de măsurare supus controlului metrologic legal şi periodicitatea certificării unui echipament de verificare se stabilesc de deţinătorul sau utilizatorul etalonului/echipamentului de verificare şi se validează de BRML. La stabilirea şi validarea periodicităţii se va ţine seama de comportarea în timp a etalonului/echipamentului de verificare, precum şi de cerinţele care li se impun cu privire la exactitatea, stabilitatea, frecvenţa de utilizare sau regimurile de exploatare.

    ART. 24

    În scopul stabilirii corecte a periodicităţii prevăzute la art. 23, deţinătorul sau utilizatorul etalonului întocmeşte, actualizează şi pune la dispoziţia BRML documentul Fişa de urmărire a comportării în timp a etalonului/echipamentului de verificare.

    ART. 25

    Prezentarea la etalonare a unui etalon utilizat direct la verificarea unui mijloc de măsurare supus controlului metrologic legal şi prezentarea la certificare a unui echipament de verificare constituie obligaţia deţinătorului acestora, care suportă toate cheltuielile aferente.

    ART. 26

    Rezultatele etalonării se consemnează în documentul Certificat de etalonare, întocmit de personalul din cadrul laboratorului de metrologie care a efectuat etalonarea.

    ART. 27

    Deţinătorul unui etalon trebuie să indice apartenenţa acestuia la categoria etaloanelor utilizate direct la verificarea metrologică a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal printr-o etichetă cu dimensiuni minime 12,5 x 12,5 mm, aplicată la loc vizibil, pe care este imprimată pe fond verde litera "E" de culoare neagră. Fac excepţie de la această prevedere etaloanele de dimensiuni mici sau cele la care aplicarea etichetei le poate afecta funcţionarea corectă.

    ART. 28

    În situaţiile în care nu mai există garanţia unor măsurări corecte cu un etalon, indiferent de existenţa unui certificat de etalonare valabil, deţinătorul sau utilizatorul etalonului are obligaţia de a-l scoate din uz şi de a îndepărta eticheta prevăzută la art. 27.

 

    CAP. 4

    Dispoziţii finale şi tranzitorii

 

    ART. 29

    Nu sunt supuse controlului metrologic legal mijloacele de măsurare care nu sunt incluse în Lista oficială, precum şi mijloacele de măsurare care, deşi figurează în această listă, nu sunt utilizate în domeniile de interes public prevăzute la art. 3 din Ordonanţa Guvernului nr. 20/1992, aprobată cu modificări prin Legea nr. 11/1994, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 30

    La solicitarea deţinătorilor sau utilizatorilor, mijloacele de măsurare care nu se supun controlului metrologic legal pot fi supuse unor operaţiuni de etalonare sau de evaluare a conformităţii cu prevederile unor normative metrologice sau specificaţii tehnice.

    ART. 31

    Forma de prezentare a marcajelor aplicate, precum şi conţinutul de informaţii al documentelor eliberate ca urmare a activităţilor de asigurare a trasabilităţii mijloacelor de măsurare nesupuse controlului metrologic legal trebuie alese astfel încât să nu fie confundate cu marcajele şi documentele specifice verificărilor metrologice prevăzute la capitolul II.

    ART. 32

    Mijloacele de măsurare care nu au avut aprobare de model la data de 1 decembrie 1995 dar au fost supuse anterior acestei date operaţiunilor de verificare metrologică sau care au fost exceptate de la aprobarea de model în temeiul instrucţiunilor de metrologie legală IML 2-95, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 811/1995, sunt acceptate în continuare la verificare metrologică, fără să deţină aprobare de model.

    ART. 33

    Până la 31 decembrie 2006, verificarea metrologică a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal, pentru care nu există norme de metrologie legală aprobate şi publicate în Monitorul Oficial al României, se efectuează în conformitate cu prevederile unor normative tehnice aprobate prin ordin al directorului general al BRML.

    ART. 34

    În vederea aplicării prevederilor prezentelor instrucţiuni în activităţile de control metrologic legal, BRML emite proceduri de metrologie legală.

 

   


ANEXA 4

 

                      INSTRUCŢIUNI DE METROLOGIE LEGALĂ

                                  IML 4-05

                             MARCAJE METROLOGICE

 

    CAP. 1

    Prevederi generale

 

    ART. 1

    Prezentele instrucţiuni stabilesc reprezentarea grafică şi condiţiile de aplicare a marcajelor metrologice. Totodată, instrucţiunile stabilesc şi condiţiile de recunoaştere a marcajelor metrologice aplicate în alte ţări.

    ART. 2

    Categoriile de marcaje metrologice aplicate pe mijloacele de măsurare supuse controlului metrologic legal sunt:

    a) marcaje metrologice prevăzute în Ordonanţa Guvernului nr. 20/1992 privind activitatea de metrologie, aprobată cu modificări prin Legea nr. 11/1994 cu modificările şi completările ulterioare;

    b) marcaje metrologice aplicate în alte ţări şi recunoscute în România.

    ART. 3

    BRML acordă indicative, coordonează execuţia centralizată, ţine evidenţa şi asigură distribuirea mărcilor metrologice care reprezintă mijlocul material de aplicare a marcajelor metrologice.

 

    CAP. 2

    Marcaje metrologice

 

    ART. 4

    (1) Marcajul aprobării de model, a cărui reprezentare grafică este prevăzută în anexa la prezentele instrucţiuni, se aplică la locul şi în condiţiile stabilite, pe fiecare mijloc de măsurare care este conform cu modelul aprobat.

    (2) Dimensiunile marcajului aprobării de model trebuie să păstreze o proporţie de 2/1 între simbolul literal al României şi cifrele care reprezintă numărul aprobării de model şi ultimele două cifre ale anului în care a fost acordată aprobarea de model.

    (3) În cazul particular al cronotahografelor, reprezentarea grafică şi condiţiile de aplicare a marcajului aprobării de model sunt prevăzute în norma de metrologie legală "NML 022-03 Cronotahografe".

    ART. 5

    (1) Marcajul aprobării de model se aplică de către producător sau reprezentantul autorizat al acestuia, persoană juridică având sediul în România.

    (2) În cazul aprobării de model individuale, marcajul se aplica de către producătorul/importatorul/deţinătorul mijlocului de măsurare.

    ART. 6

    Marcajul de verificare metrologică, a cărui reprezentare grafică este prevăzută în anexa la prezentele instrucţiuni, se aplică de către verificatorul metrolog care a efectuat verificarea metrologică, numai pe mijloacele de măsurare care au corespuns controlului metrologic legal, prin verificare metrologică iniţială, periodică sau verificare metrologică după reparare sau modificare.

    ART. 7

    Marcajul de verificare metrologică, aplicat pe un mijloc de măsurare, este valabil numai în intervalul de timp precizat în buletinul de verificare metrologică.

    ART. 8

    Marcajele metrologice trebuie să fie aplicate pe mijlocul de măsurare, la loc vizibil, într-o formă lizibilă şi de neşters.

    ART. 9

    Conţinutul, reprezentarea grafică şi condiţiile de aplicare ale marcajelor aprobării de model CEE şi verificării iniţiale CEE sunt stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 1055/2001 privind condiţiile de introducere pe piaţă a mijloacelor de măsurare.

 

    CAP. 3

    Marcaje metrologice aplicate în alte ţări şi recunoscute în România

 

    ART. 10

    Marcajele metrologice recunoscute în România sunt:

    a) marcaje metrologice aplicate în ţările membre ale Uniunii Europene şi recunoscute în România în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 1055/2001;

    b) marcaje metrologice aplicate în alte ţări şi recunoscute în România, în condiţiile legii.

    ART. 11

    Conţinutul, reprezentarea grafică şi dimensiunile marcajelor prevăzute la articolul 10 lit. a) sunt similare cu cele prevăzute în anexele la Hotărârea Guvernului nr. 1055/2001 cu precizarea că în locul simbolului literal al României, RO, este prezent simbolul literal al ţării în care s-a aplicat marcajul.

 

    CAP. 4

    Prevederi finale

 

    ART. 12

    Aplicarea marcajelor de verificare metrologică şi a marcajelor de verificare iniţială CEE se realizează numai prin utilizarea exclusivă a mărcilor metrologice.

    ART. 13

    Operatorii economici care utilizează mărcile metrologice achită la BRML contravaloarea acestora.

    ART. 14

    La expirarea valabilităţii autorizaţiei sau la expirarea valabilităţii mărcilor metrologice, operatorii economici predau mărcile metrologice la BRML.

    ART. 15

    (1) În cazul în care marca metrologică este pierdută, se publică în presă, de către operatorul economic care deţine marca metrologică respectivă, următoarele date: conţinutul marcajului, numele şi prenumele verificatorului metrolog şi declararea nulităţii mărcii de verificare metrologică.

    (2) Mărcile metrologice repartizate verificatorilor metrologi sunt netransmisibile.

    ART. 16

    În vederea aplicării prevederilor prezentelor instrucţiuni în activităţile de control metrologic legal, BRML emite proceduri de metrologie legală.

 

    ANEXA 1  la IML 4-05

 

               Reprezentarea grafică a marcajelor metrologice

 

    1. Marcajul aprobării de model

 

      RO

    XXX YY

 

    unde: RO  reprezintă simbolul literal al României;

          XXX reprezintă numărul aprobării de model;

          YY  reprezintă ultimele două cifre ale anului în care s-a acordat aprobarea de model.

 

    2. Marcajul aprobării de model individuale

 

       RO

    XXX i YY

 

    unde: RO  reprezintă simbolul literal al României;

          XXX reprezintă numărul aprobării de model;

          i   litera care marchează aprobarea de model individuală;

          YY  reprezintă ultimele două cifre ale anului în care s-a acordat aprobarea de model individuală

 

    3. Marcaje de verificare metrologică

 

    3.1 Marcaj aplicat cu ştampilă de cauciuc

     ___________

    | RO-YY XXX |

    |___________|

 

    unde:

    RO  reprezintă simbolul literal al României;

    YY  reprezintă ultimele două cifre ale anului verificării metrologice;

    XXX reprezintă indicativul de identificare a metrologului verificator.

 

    3.2 Marcaj aplicat cu poanson

       _________

      / _______ \

     / | RO YY | \

    |  |  XXX  |  |

     \ |_______| /

      \_________/

 

    unde:

    RO  reprezintă simbolul literal al României;

    YY  reprezintă ultimele două cifre ale anului verificării metrologice;

    XXX reprezintă indicativul de identificare a metrologului verificator.

 

    3.3 Marcaj aplicat cu tipa şi contratipa

       _______        _______

      / RO YY \      /       \

     |   XXX   |    |   BRML  |

      \_______/      \_______/

 

    unde:

    RO   reprezintă simbolul literal al României;

    YY   reprezintă ultimele două cifre ale anului verificării metrologice;

    XXX  reprezintă indicativul de identificare a metrologului verificator;

    BRML reprezintă iniţialele Biroului Român de Metrologie Legală.

 

    3.4 Marcaj aplicat pe etichetă autocolantă, destructibilă prin dezlipire

      _________________________________________________

       ^  | 09 |  I  |  II  | III | IV | V  | VI  | 14 |

       |  |____|_____|______|_____|____|____|_____|____|

       |  | 08 |                                  | 13 |

 0,7 L |  |____|                                  |____|

       |  | 07 |           RO XXXXXX              | 12 |

       |  |____|                                  |____|

       |  | 06 |                                  | 11 |

       |  |____|__________________________________|____|

       |  | 05 | VII | VIII | IX  | X  | XI | XII | 10 |

      _v__|____|_____|______|_____|____|____|_____|____|

          |                                            |

          |<------------------------------------------>|

          |                    L                       |

 

    unde:

    RO         reprezintă simbolul literal al României;

    X ... X    reprezintă seria marcajului alcătuită din şase caractere numerice

               succesiv acordate pentru identificarea metrologului verificator;

 

    05 ... 14  reprezintă ultimele două cifre ale anului verificării

               metrologice;

    I ... XII  reprezintă luna anului în care a fost efectuată verificarea

               metrologică.

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ANEXA 5

 

                       INSTRUCŢIUNI DE METROLOGIE LEGALĂ

                                 IML 5-05

    AUTORIZAREA PERSOANELOR FIZICE ŞI JURIDICE CARE EFECTUEAZĂ VERIFICĂRI METROLOGICE

 

    CAP. 1

    Prevederi generale

 

    ART. 1

    Prezentele instrucţiuni stabilesc condiţiile în care se exercită controlul metrologic legal prin autorizarea şi supravegherea activităţii de verificare metrologică, precum şi cerinţele pe care trebuie să le îndeplinească persoanele fizice sau juridice în vederea obţinerii şi menţinerii autorizaţiilor metrologice.

    ART. 2

    Prin autorizare, BRML acordă persoanelor fizice şi persoanelor juridice, dreptul de a efectua verificări metrologice ale mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal.

    ART. 3

    Autorizaţiile eliberate de BRML se acordă:

    a) persoanelor fizice - verificatori metrologi

    În acest caz, autorizaţiile, denumite în continuare autorizaţii de verificator metrolog, sunt documente personale prin care BRML permite persoanelor deţinătoare să efectueze activităţi de verificare metrologică, în cadrul unui laborator de metrologie din structura sau din subordinea BRML, sau în cadrul unui laborator de metrologie autorizat;

    b) persoanelor juridice - care pot fi laboratoare de metrologie sau entităţi care includ astfel de laboratoare, denumite în continuare operatori economici.

    În acest caz autorizaţiile, denumite în continuare autorizaţii de laborator, sunt documente prin care BRML deleagă, în condiţiile stabilite prin prezentele instrucţiuni, exercitarea controlului metrologic legal prin verificări metrologice.

    ART. 4

    Supravegherea operatorilor economici autorizaţi, denumită în continuare supravegherea laboratoarelor, este activitatea exercitată de către BRML asupra persoanelor juridice deţinătoare de autorizaţii, în scopul de a constata respectarea condiţiilor care au stat la baza acordării autorizaţiei şi de a monitoriza respectarea prevederilor reglementărilor de metrologie legală în vigoare aplicabile, pe toată perioada valabilităţii autorizaţiei.

 

    CAP. 2

    Cerinţe pentru obţinerea autorizaţiilor metrologice

 

    Art. 5. Pentru obţinerea autorizaţiei de verificator metrolog, persoana fizică solicitantă trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe:

          a) să deţină cel puţin diplomă de bacalaureat sau document echivalent recunoscut de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului;

          b) să cunoască prevederile legislatiei metrologice în vigoare din România şi cerinţele normelor de metrologie legală, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I şi postate pe site-ul BRML, aplicabile tuturor categoriilor/sortimentelor/ subsortimentelor de mijloace de măsurare supuse controlului metrologic legal pentru care se solicită autorizarea;

          c) să promoveze testul de autorizare.

 

Art. 51 . Prin excepţie de la prevederile art. 5, persoanele fizice care sunt autorizate ca verificator metrolog într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau din Spaţiul Economic European, obţin autorizaţia de verificator metrolog după îndeplinirea următoarelor cerinţe:

          a) depunerea la BRML a unei copii şi traduceri autorizate a documentului care atestă autorizarea de către autoritatea competentă în domeniul metrologiei dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau din Spaţiul Economic European;

          b) demonstrarea cunoaşterii prevederilor legislaţiei metrologice în vigoare din România şi a cerinţelor normelor de metrologie legală, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I şi postate pe site-ul BRML, aplicabile tuturor categoriilor/ sortimentelor/subsortimentelor de mijloace de măsurare supuse controlului metrologic legal pentru care se solicită autorizarea prin promovarea unui test în faţa Comisiei de examinare numită de către directorul general al BRML;

          c) cunoaşterea limbii române.

 

    ART. 6

    Pentru obţinerea autorizaţiei de laborator, persoana juridică solicitantă trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe:

    a) să fie înregistrată în România;

    b) să aibă menţionată în actul constitutiv activitatea de verificare metrologică;

    c) să utilizeze proceduri/metode de verificare specifice, din categoria celor aprobate de BRML;

    d) se abrogă

    e) să demonstreze şi să-şi menţină competenţa pentru verificările metrologice solicitate, prin implementarea şi menţinerea unui sistem de management al calităţii, pentru care standardul de referinţă este SR EN ISO/CEI 17025;

    f) să aibă un responsabil tehnic al activităţii, numit prin decizie a conducătorului operatorului economic;

    g) să dispună de personal - verificator metrolog - autorizat pentru toate categoriile/sortimentele/subsortimentele de mijloace de măsurare supuse controlului metrologic legal pentru care se solicită autorizarea.

 

    CAP. 3

    Eliberarea autorizaţiilor metrologice

 

    ART. 7

    (1) Autorizaţiile se eliberează în urma evaluărilor efectuate de BRML, prin care se constată îndeplinirea cerinţelor prevăzute la art. 5 sau 6.

    (2) În situaţia în care înainte de expirarea termenului de valabilitate al autorizaţiei, operatorul economic solicită eliberarea unei noi autorizaţii, BRML evaluează îndeplinirea cerinţelor prevăzute la art. 5 lit. c) sau la art. 6 lit. c), e) şi g).

   

    Art. 8

(1) Termenul de acordare a autorizaţiei este de maximum 30 de zile calendaristice de la data înregistrării solicitării la BRML, în situaţia în care în cadrul procesului de evaluare nu sunt constatate neconformităţi.

(2) Termenul prevăzut la alin. (1) se prelungeşte până la 60 de zile de la data depunerii solicitării, în situaţia în care în cadrul procesului de evaluare se constată neconformităţi, în funcţie de rezolvarea acestora procedându-se la acordarea/ neacordarea autorizaţiei.

(3) Prelungirea termenului de autorizare, precum şi durata acestei prelungiri se motivează în scris în mod corespunzător şi se notifică solicitantului înainte de expirarea termenului iniţial.

 

    ART. 9

    Autorizaţiile de verificator metrolog trebuie să conţină cel puţin numele şi prenumele persoanei fizice, datele de identificare, domiciliul stabil, categoriile/sortimentele/subsortimentele de mijloace de măsurare pentru care se acordă autorizaţia, termenul de valabilitate.

    ART. 10

    Autorizaţiile de laborator trebuie să conţină cel puţin denumirea persoanei juridice, datele de identificare ale acesteia, sediul social, categoriile/sortimentele/subsortimentele de mijloace de măsurare pentru care se acordă autorizaţia, limitele şi după caz condiţionările impuse, termenul de valabilitate.

    ART. 11

    Persoanele fizice şi persoanele juridice pot solicita extinderea autorizaţiei. În acest caz, se eliberează completare la autorizaţia de verificator metrolog respectiv autorizaţia de laborator.

    ART. 12

    Autorizaţiile şi completările la autorizaţii se eliberează numai după ce solicitanţii fac dovada plăţii costurilor lucrărilor efectuate de către BRML.

    ART. 13

    (1) Termenul de valabilitate al tuturor autorizaţiilor acordate de BRML este de 2 ani.

    (2) Completările la autorizaţii au termenul de valabilitate al autorizaţiilor pentru care au fost eliberate.

    (3) BRML întocmeşte lista verificatorilor metrologi autorizaţi şi lista persoanelor juridice autorizate, pe care le publică pe siteul propriu şi le actualizează periodic.

 

 

    CAP. 4

    Cerinţe pentru menţinerea autorizaţiilor metrologice

 

    ART. 14

    Pentru menţinerea autorizaţiei de verificator metrolog, persoanele fizice trebuie să îndeplinească pe toată perioada valabilităţii acesteia, următoarele cerinţe:

    a) să respecte legislaţia şi reglementările metrologice în vigoare;

    b) să respecte limitele autorizaţiei;

    c) să utilizeze etaloane şi echipamente de verificare cu trasabilitate documentată;

    d) să aplice marcaje metrologice specifice numai pe mijloacele de măsurare care au corespuns la verificarea metrologică;

    ART. 15

    Pentru menţinerea autorizaţiei de laborator, persoanele juridice trebuie să îndeplinească pe toată perioada valabilităţii acesteia, următoarele:

    a) să menţină îndeplinirea cerinţelor care au stat la baza acordării autorizaţiei;

    b) să emită documentele specifice verificării metrologice: buletine de verificare metrologică şi după caz, certificate de etalonare sau certificate de calibrare;

    c) să întocmească cel puţin următoarele documente de evidenţă privind mijloacele de măsurare verificate: fişe de monitorizare şi registru de evidenţă, care să conţină cel puţin denumirea mijlocului de măsurare, tip şi fabricant, seria, numărul şi data buletinului de verificare metrologică şi după caz, ale certificatului de etalonare sau certificatului de calibrare eliberat şi deţinătorul;

    d) să accepte supravegherea laboratorului de metrologie;

    e) să aplice marcaje de verificare metrologică în conformitate cu prevederile legale, prin personal - verificator metrolog - autorizat.

 

    CAP. 5

    Supravegherea laboratoarelor

 

    ART. 16

    Supravegherea laboratoarelor se desfăşoară pe baza programului de supraveghere, comunicat cu ocazia autorizării şi acceptat de către conducerea operatorului economic sau reprezentantul legal al acestuia.

    ART. 17

    Supravegherea laboratoarelor se desfăşoară prin reevaluări periodice şi testări ale unor eşantioane prelevate din lotul de mijloace de măsurare de lucru verificate de laboratorul de metrologie între două supravegheri succesive.

    ART. 18

    Neconformităţile constatate cu ocazia supravegherii laboratoarelor, conduc la stabilirea unor măsuri corective obligatorii pentru acestea.

    ART. 19

    Supravegherea prin reevaluări periodice se efectuează la maximum 1 an de la acordarea autorizaţiei, ocazie cu care se analizează cel puţin:

    a) modul de completare şi de eliberare a documentelor specifice şi documentelor de evidenţă privind mijloacele de măsurare verificate;

    b) înregistrările laboratorului de metrologie;

    c) menţinerea caracteristicilor tehnice şi metrologice iniţiale ale etaloanelor, mijloacelor de măsurare de lucru, utilajelor şi instalaţiilor utilizate de laborator;

    d) modul de asigurare a trasabilităţii măsurărilor efectuate de laboratorul de metrologie;

    e) modul de executare a verificărilor metrologice şi de îndeplinire a cerinţelor prevăzute la art. 14, de către personalul - verificator metrolog autorizat;

    f) modul de recepţie, manipulare, depozitare şi livrare a mijloacelor de măsurare de lucru asupra cărora îşi exercită activitatea laboratorul de metrologie.

    ART. 20

    (1) Supravegherea prin testări convenită cu laboratorul autorizat, se efectuează prin repetarea verificărilor metrologice asupra unui eşantion de mijloace de măsurare. Numărul mijloacelor de măsurare de lucru care constituie eşantioane supuse supravegherii prin testări, se stabileşte conform planului de eşantionare a mijloacelor de măsurare ce urmează a fi supuse testărilor, prevăzut în anexa care face parte din prezentele instrucţiuni.

    (2) Supravegherea prin testări, începe cu verificarea metrologică a unui eşantion de mijloace de măsurare corespunzător nivelului normal de supraveghere.

    (3) În cazul în care, după cinci acţiuni consecutive de supraveghere la nivelul normal nu a fost respins la testare nici un mijloc de măsurare, BRML ia decizia de aplicare a nivelului redus de supraveghere. Dacă aplicând nivelul redus de supraveghere apare o acţiune de supraveghere cu rezultate necorespunzătoare, se revine obligatoriu la nivelul normal de supraveghere.

    (4) Dacă aplicând nivelul normal de supraveghere, la cinci acţiuni consecutive de supraveghere apar două acţiuni de supraveghere cu rezultate necorespunzătoare, BRML ia decizia de aplicare a nivelului sever de supraveghere.

    (5) Dacă aplicând nivelul sever de supraveghere, în urma a cinci acţiuni consecutive de supraveghere nu a fost respins nici un mijloc de măsurare, se revine la nivelul normal de supraveghere.

    (6) Dacă în cadrul a cinci acţiuni consecutive de supraveghere, la nivelul sever de supraveghere, apar două acţiuni de supraveghere cu rezultate necorespunzătoare, BRML ia decizia de retragere a autorizaţiei.

    (7) Prin testările efectuate de către personalul desemnat al BRML, nu se atestă legalitatea mijloacelor de măsurare din lotul supus supravegherii, ci se determină doar corectitudinea efectuării operaţiunilor de verificări metrologice de către laboratorul de metrologie autorizat. Rezultatele obţinute se consemnează în procesul-verbal de supraveghere, care reprezintă şi baza de calcul pentru facturarea şi plata lucrărilor de supraveghere prin testări.

    ART. 21

    Costurile supravegherii pe care trebuie să le suporte operatorul economic autorizat, reprezintă suma tarifelor pentru supravegherea prin testare a tuturor mijloacelor de măsurare testate şi tarifele aferente reevaluării.

 

    CAP. 6

    Restrângerea, suspendarea sau retragerea autorizaţiei

 

    ART. 22

    În urma constatării de neconformităţi se decide restrângerea, suspendarea sau retragerea autorizaţiei, după cum urmează:

    a) restrângerea autorizaţiei: în cazul constatării de neconformităţi care afectează parţial autorizaţia şi a nerezolvării acestora în termenele stabilite, cum ar fi: utilizarea la verificarea unui sortiment de mijloace de măsurare de etaloane la care nu este asigurată trasabilitatea, nerespectarea limitelor sau condiţionărilor autorizaţiei;

    b) suspendarea autorizaţiei: în cazul constatării de neconformităţi care afectează integral autorizaţia şi a nerezolvării acestora în termenele stabilite, cum ar fi: nerespectarea prevederilor din documentaţia sistemului calităţii declarat, nerespectarea condiţiilor de mediu, întocmirea greşită sau incompletă a documentelor de evidenţă pentru mijloacele de măsurare verificate, la prima abatere pe perioada de valabilitate a autorizaţiei; suspendarea se aplică până la rezolvarea neconformităţilor;

    c) retragerea autorizaţiei: în cazul prevăzut la art. 20 alin. (6), sau în cazul constatării de neconformităţi care afectează parţial sau integral autorizaţia, la a doua abatere pe perioada de valabilitate a autorizaţiei.

    ART. 23

    Decizia de restrângere, suspendare sau retragere a autorizaţiilor acordate persoanelor fizice sau juridice, se comunică de către BRML.

 

    CAP. 7

    Prevederi finale

 

    ART. 24

    Pentru desfăşurarea legală a activităţii de verificare metrologică, persoanele fizice şi juridice trebuie să deţină autorizaţii valabile emise de BRML.

    ART. 25

    Persoanele juridice care deţin autorizaţii emise de BRML au dreptul să facă referiri la acestea în orice document sau publicaţie.

    ART. 26

    Reclamaţiile şi sesizările privind mijloacele de măsurare de lucru verificate de laboratoarele autorizate, se soluţionează de către BRML prin expertize metrologice, finalizate prin rapoarte de expertiză.

    ART. 27

    Persoanele juridice comunică la BRML în termen de 15 zile calendaristice orice modificări ale condiţiilor pe baza cărora au fost acordate autorizaţiile.

    ART. 28

    Operatorii economici care sunt supuşi supravegherii sunt obligaţi:

    a) să respecte programul de supraveghere acceptat cu ocazia autorizării;

    b) să întocmească, să menţină şi să pună la dispoziţia BRML documentele specifice şi documentele de evidenţă prevăzute la art. 15 lit. b) şi c).

    ART. 29

    BRML nu îşi asumă responsabilitatea pentru documentele care nu respectă cerinţele legale, eliberate de operatorii economici autorizaţi, responsabilitatea revenind în întregime acestora. Documentele emise în astfel de situaţii se anulează în condiţiile legii.

    Art. 291

(1) Orice decizie a BRML privind neacordarea autorizaţiilor este motivată corespunzător.

(2) Decizia se comunică solicitantului în termen de 10 zile lucrătoare de la luarea acesteia.

(3) În cadrul deciziei se precizează posibilitatea solicitantului de a se adresa instanţelor judecătoreşti competente, în condiţiile legii.

    ART. 30

    În vederea aplicării în activităţile de control metrologic legal a prevederilor prezentelor instrucţiuni, BRML emite proceduri de metrologie legală.


    ANEXA 1

    la IML 5-05

 

    PLANUL DE EŞANTIONARE A MIJLOACELOR DE MĂSURARE CE URMEAZĂ A FI SUPUSE TESTĂRILOR

 

________________________________________________________________________________

N               Nivel redus           Nivel normal          Nivel sever

                de supraveghere       de supraveghere       de supraveghere

________________________________________________________________________________

N < 9           n = 1; A = 0; R = 1   n = 1; A = 0; R = 1   n = 2; A = 0; R = 1

9 ... 15        n = 3; A = 0; R = 1   n = 5; A = 0; R = 1   n = 8; A = 0; R = 1

16 ... 25       n = 5; A = 0; R = 1   n = 8; A = 0; R = 1   n = 12; A = 0; R = 1

26 ... 50       n = 8; A = 0; R = 1   n = 12; A = 0; R = 1  n = 20; A = 0; R = 1

51 ... 90       n = 12; A = 0; R = 1  n = 20; A = 0; R = 1  n = 30; A = 0; R = 1

91 ... 150      n = 20; A = 0; R = 1  n = 30; A = 0; R = 1  n = 50; A = 0; R = 1

151 ... 280     n = 30; A = 0; R = 1  n = 50; A = 0; R = 1  n = 90; A = 0; R = 1

281 ... 500     n = 50; A = 0; R = 1  n = 90; A = 0; R = 1  n = 130; A = 0; R =1

501 ... 1.200   n = 90; A = 0; R = 1  n = 130; A = 0;       n = 190; A = 0;

                                      R = 1                 R = 1

1.201 ... 3.200 n = 130; A = 0;       n = 190; A = 0;       n = 270; A = 0;

                R = 1                 R = 1                 R = 1

N > 3200        n = 170; A = 0;       n = 230; A = 0;       n = 350; A = 0;

                R = 1                 R = 1                 R = 1

________________________________________________________________________________

 

    unde:

    N = lotul constituit din numărul mijloacelor de măsurare de lucru verificate de laboratorul de metrologie supus supravegherii în perioada dintre două acţiuni consecutive de supraveghere;

    n = numărul mijloacelor de măsurare de lucru ce constituie eşantionul prelevat din lotul N, care sunt supuse supravegherii prin testare;

    A = numărul maxim de mijloace de măsurare găsite respinse în urma testărilor, pentru care nu se ia o decizie de supraveghere la un nivel mai sever;

    R = numărul minim de mijloace de măsurare găsite respinse în urma testărilor, pentru care se pot lua decizii de supraveghere la un nivel mai sever.

    Lotul de mijloace de măsurare de lucru N supus supravegherii, poate fi omogen sau eterogen.

    Pentru lotul eterogen, eşantionarea se face astfel:

    N se împarte în subloturi omogene, prin gruparea mijloacelor de măsurare ce constituie lotul eterogen N pe subsortimente de mijloace de măsurare.

    Se determină procentul de eşantionare p, pentru lotul eterogen N ca şi cum acesta ar fi omogen, astfel:

 

    p = (n / N) x 100 [%]

 

unde n reprezintă eşantionul prelevat pentru lotul eterogen N ca şi cum acesta ar fi omogen.

    Determinarea numărului de mijloace de măsurare supus supravegherii prin testare pentru fiecare sublot omogen, se face prin aplicarea procentului de eşantionare la numărul de mijloace de măsurare ce constituie fiecare sublot omogen.

    Numărul de mijloace de măsurare supus supravegherii prin testare pentru fiecare sublot omogen se rotunjeşte la număr întreg şi cel puţin 1.

    ANEXA 6

 

                       INSTRUCŢIUNI DE METROLOGIE LEGALĂ

IML 6-05

AVIZE

 

    CAP. 1

    Prevederi generale

 

    ART. 1

    Prezentele instrucţiuni stabilesc:

    a) condiţiile în care se exercită controlul metrologic legal prin avizare şi supraveghere pentru activităţile de reparare, modificare şi montare a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal, potrivit prevederilor art. 23 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 20/1992 privind activitatea de metrologie, aprobată cu modificări prin Legea nr. 11/1994, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cerinţele de obţinere a avizelor pentru aceste activităţi, denumite în continuare avize pentru activităţi;

    b) cerinţele de obţinere a avizelor pentru mijloace de măsurare, denumite în continuare avize metrologice, prevăzute la art. 23 alin. (1) lit. d) din Ordonanţa Guvernului nr. 20/1992, cu modificările şi completările ulterioare, la care această modalitate de control este prevăzută în Lista oficială a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal, în vigoare, denumită în continuare Lista oficială.

    Art. 2 

(1) Avizele pentru activităţi sunt documentele eliberate de BRML prin care se acordă dreptul pentru exercitarea, după caz, a următoarelor activităţi cu mijloace de măsurare supuse controlului metrologic legal: reparare, modificare şi montare.

(2) După punerea în funcţiune a mijloacelor de măsurare, operatorii economici care desfăşoară activităţi cu mijloace de măsurare care intră sub incidenţa prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1055/2001 privind condiţiile de introducere pe piaţă a mijloacelor de măsurare, cu modificările şi completările ulterioare, ale Hotărârii Guvernului nr. 617/2003 pentru stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţă şi de punere în funcţiune a aparatelor de cantărit cu funcţionare neautomată, republicată, cu modificările ulterioare şi Hotărârii Guvernului nr. 264/2006 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piaţă şi de punere în funcţiune a mijloacelor de măsurare, cu modificările şi completările ulterioare, solicită BRML avize pentru reparare, modificare şi montare, după caz.

 

    ART. 3

    Avizele metrologice sunt documentele eliberate de BRML prin care se aprobă punerea în funcţiune a mijloacelor de măsurare pentru care această modalitate de control este prevăzută în Lista oficială.

    ART. 4

    Activitatea de supraveghere prevăzută la art. 1 lit. a) este activitatea exercitată de BRML cu scopul de a verifica respectarea cerinţelor care au stat la baza acordării avizelor pentru activităţi.

    ART. 5

    (1) Avizele se eliberează în urma evaluării capabilităţii solicitantului şi evaluării documentelor prezentate pentru demonstrarea îndeplinirii cerinţelor prevăzute în prezentele instrucţiuni pentru activitatea pentru care solicită avizarea.

    (2) Supravegherea în cazul avizelor pentru activităţi se realizează prin reevaluare, la 1 an de la data acordării avizului.

 

    CAP. 2

    Se abrogă

 

    CAP. 3

    Se abrogă

   

    CAP. 4

    Avize pentru activitatea de reparare

 

    ART. 10

    (1) În vederea obţinerii avizului pentru activitatea de reparare, solicitantul trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe:

    a) să fie înregistrat în România, având declarată în actul constitutiv activitatea de reparare de mijloace de măsurare;

    b) să aibă condiţii tehnico-organizatorice adecvate reparării mijloacelor de măsurare pentru care se solicită avizul, respectiv existenţa procedurilor, a personalului, a spaţiului şi a dotării tehnice necesare efectuării activităţilor de reparare;

    c) se abrogă;

    d) să repare mijloacele de măsurare supuse controlului metrologic legal pentru care solicită aviz;

    e) să asigure garanţia reparaţiei;

    f) să asigure efectuarea verificării metrologice după reparare în condiţiile specificate de instrucţiunile de metrologie legală IML 3-05;

    g) să prezinte laboratorului de metrologie ce urmează a efectua verificarea metrologică după reparare, fişa de reparaţii referitoare la conţinutul reparaţiilor efectuate;

    h) să asigure condiţiile necesare realizării controlului metrologic legal prin supraveghere.

    (2) Îndeplinirea cerinţelor de la lit. d) - h) se demonstrează de către solicitant prin prezentarea unei declaraţii pe proprie răspundere.

    ART. 11

    În cadrul supravegherii activităţii de reparare se analizează cel puţin:

    a) respectarea cerinţelor care au stat la baza acordării avizului pentru exercitarea activităţii;

    b) menţinerea cerinţelor privind dotarea tehnică pentru repararea mijloacelor de măsurare pentru care s-a eliberat avizul;

    c) modul de asigurare a verificărilor metrologice după reparare;

    d) modul de manipulare, transport, depozitare şi livrare a mijloacelor de măsurare reparate;

    e) modul de asigurare a service-ului în garanţie pentru mijloacele de măsurare reparate.

 

    CAP. 5

    Avize pentru activitatea de modificare

 

    ART. 12

    (1) În vederea obţinerii avizului pentru activitatea de modificare, solicitantul trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe:

a) să fie înregistrat în România, având declarată în actul constitutiv activitatea de modificare a mijloacelor de măsurare;

          b) să aibă condiţii tehnico-organizatorice adecvate modificării mijloacelor de măsurare pentru care se solicită avizul, respectiv existenţa procedurilor, a personalului, a spaţiului şi a dotării tehnice necesare efectuării activităţilor de modificare, inclusiv documentaţia necesară modificării obţinută de la producător;

    c) se abrogă;

    d) să asigure garanţia lucrărilor de modificare efectuate;

    e) să asigure efectuarea verificării metrologice după modificare în condiţiile instrucţiunilor de metrologie legală IML 3-05;

    f) să asigure condiţiile necesare realizării controlului metrologic legal prin supraveghere.

    (2) Îndeplinirea cerinţelor de la lit. d) - f) se demonstrează de către solicitant prin prezentarea unei declaraţii pe proprie răspundere.

    ART. 13

    În cadrul supravegherii activităţii de modificare se analizează cel puţin:

    a) respectarea cerinţelor care au stat la baza acordării avizului pentru exercitarea activităţii;

    b) menţinerea dotării tehnice utilizate pentru modificarea mijloacelor de măsurare pentru care s-a eliberat avizul;

    c) modul de asigurare a verificărilor metrologice a mijloacelor de măsurare modificate;

    d) modul de manipulare, transport, depozitare şi livrare a mijloacelor de măsurare modificate;

    e) modul de asigurare a service-ului în garanţie pentru mijloacele de măsurare modificate.

 

    CAP. 6

    Se abrogă

 

    CAP. 7

    Se abrogă

 

    CAP. 8

    Avize pentru activitatea de montare

 

    ART. 18

    Se acordă avize pentru activitatea de montare pentru mijloacele de măsurare ale căror caracteristici tehnice şi metrologice sunt influenţate de corectitudinea montării.

    ART. 19

    (1) În vederea obţinerii avizului pentru activitatea de montare a mijloacelor de măsurare, solicitantul trebuie să îndeplinească următoarele cerinţe:

    a) să fie înregistrat în România, având declarată în actul constitutiv activitatea de montare de mijloace de măsurare;

    b) să aibă condiţii tehnico-organizatorice pentru montarea mijloacelor de măsurare pentru care se solicită avizul, respectiv existenţa procedurilor, a personalului şi a dotării tehnice necesare efectuării activităţilor de montare;

    c) să monteze mijloacele de măsurare supuse controlului metrologic legal pentru care solicită aviz;

    d) să respecte cerinţele fabricantului şi, după caz, cerinţele din certificatul aprobării de model pentru mijloacele de măsurare montate, dacă această modalitate de control este prevăzută în Lista oficială;

    e) să monteze numai mijloace de măsurare verificate metrologic în condiţiile prevăzute de instrucţiunile de metrologie legală IML 3-05. Se exceptează mijloacele de măsurare care se verifică metrologic după montare;

    f) să asigure garanţia lucrărilor de montare efectuate pentru fiecare mijloc de măsurare montat;

    g) să asigure condiţiile necesare realizării controlului metrologic legal prin supraveghere.

    (2) Îndeplinirea cerinţelor de la lit. c) - g) se demonstrează de către solicitant prin prezentarea unei declaraţii pe proprie răspundere.

    ART. 20

    În cadrul supravegherii activităţii de montare se analizează cel puţin:

    a) respectarea cerinţelor care au stat la baza acordării avizului pentru exercitarea activităţii;

    b) modul de asigurare a service-ului în garanţie pentru lucrările de montare efectuate;

    c) înregistrările privind mijloacele de măsurare montate.

 

    CAP. 9

    Avize metrologice

 

    ART. 21

    În vederea obţinerii avizului metrologic, deţinătorul mijlocului de măsurare pentru care se solicită acest aviz trebuie să demonstreze că:

    a) montarea mijlocului de măsurare a fost efectuată de operatori economici care deţin aviz valabil pentru această activitate, eliberat conform prezentelor instrucţiuni;

    b) mijlocul de măsurare a fost supus şi a corespuns verificării metrologice şi este în perioada de valabilitate a acesteia.

 

  

 

 

 

    CAP. 10

    Eliberarea avizelor

 

   

ART. 22

(1) Termenul de eliberare al avizelor este de maximum 30 de zile calendaristice de la data înregistrării la BRML a solicitării, în situaţia în care în cadrul procesului de evaluare nu sunt constatate neconformităţi.

(2) Termenul prevăzut la alin. (1) se prelungeşte până la 60 de zile de la data solicitării, dacă, în cadrul procesului de evaluare, se constata neconformităţi, în funcţie de rezolvarea acestora procedându-se la acordarea/neacordarea avizului.

(3) Prelungirea termenului de eliberare a avizelor, precum şi durata acestei prelungiri se motivează în scris în mod corespunzător şi se notifică solicitantului înainte de expirarea termenului iniţial.   

ART. 23

    Avizul pentru activităţi trebuie să conţină cel puţin denumirea operatorului economic, datele de identificare ale acestuia, sediul social, denumirea activităţii pentru care se acordă avizul, tipurile/familiile de mijloace de măsurare pentru care se acordă avizul, termenul de valabilitate, limitele, şi după caz, condiţionările impuse.

    În sensul prezentelor instrucţiuni, tipul de mijloc de măsurare se referă şi la un subansamblu cu funcţie de măsurare sau la un dispozitiv/componentă suplimentară sau auxiliară a unui mijloc de măsurare, care poate influenţa rezultatele măsurărilor cu mijlocul de măsurare respectiv. Familia de mijloace de măsurare se referă la mijloacele de măsurare incluse în acelaşi certificat de aprobare de model.

    ART. 24

    Avizul metrologic se eliberează pentru fiecare mijloc de măsurare şi trebuie să conţină cel puţin denumirea solicitantului, denumirea operatorului economic care a efectuat montarea, seria şi locul de instalare, limitele şi condiţionările impuse, data emiterii.

    ART. 25

    Operatorii economici pot solicita extinderea avizului pentru activităţi, ocazie cu care se eliberează completare la aviz.

    ART. 26

    Avizele/completările la avize se eliberează numai după ce solicitanţii fac dovada plăţii costurilor lucrărilor efectuate de către BRML.

    ART. 27

    Valabilitatea avizelor pentru activităţi acordate de BRML este de 2 ani. Completarea la aviz are acelaşi termen de valabilitate ca şi avizul.

 

    CAP. 11

    Restrângerea, suspendarea sau retragerea avizului pentru activităţi

 

    ART. 28

    În urma constatării de neconformităţi se decide restrângerea, suspendarea sau retragerea avizului, după cum urmează:

    a) restrângerea avizului: în cazul constatării de neconformităţi care afectează parţial avizul şi a nerezolvării acestora în termenele stabilite, cum ar fi, expirarea valabilităţii aprobării de model, unde este cazul, pentru unul sau mai multe tipuri de mijloace de măsurare, şi altele asemenea;

    b) suspendarea avizului: în cazul constatării de neconformităţi care afectează integral avizul şi a nerezolvării acestora în termenele stabilite, cum ar fi: neasigurarea legalităţii mijloacelor de măsurare care fac obiectul activităţii pentru care s-a obţinut avizul, nemenţinerea condiţiilor tehnico-organizatorice în care s-a obţinut avizul, neasigurarea condiţiilor necesare realizării controlului metrologic legal prin supraveghere, şi altele asemenea, la prima abatere pe perioada de valabilitate a avizului. Suspendarea se aplică până la rezolvarea neconformităţilor;

    c) retragerea avizului: în cazul constatării de neconformităţi care afectează parţial sau integral avizul, la a doua abatere pe perioada de valabilitate a avizului.

    ART. 29

    Decizia privind restrângerea, suspendarea sau retragerea avizului se comunică de BRML persoanei fizice sau juridice pentru care a fost emis avizul.

 

    CAP. 12

    Prevederi finale

 

    ART. 30

    Pentru desfăşurarea legală de activităţi cu mijloace de măsurare supuse controlului metrologic legal, operatorii economici trebuie să deţină avize valabile emise de BRML.

     Art.301. 

(1) Orice decizie a BRML privind neacordarea avizelor este motivată corespunzător.

(2) Decizia se comunică solicitantului în termen de 10 zile lucrătoare de la luarea acesteia.

(3) În cadrul deciziei se precizează posibilitatea solicitantului de a se adresa instanţelor judecătoreşti competente, în condiţiile legii.

 

    ART. 31

    Operatorii economici care au obţinut avize emise de BRML pot face referiri la acestea în orice document sau publicaţie.

    ART. 32

    Operatorii economici care au obţinut avize pentru activităţi, emise de BRML, sunt obligaţi să respecte în cursul desfăşurării activităţii condiţiile în baza cărora au fost acordate, limitele şi condiţionările acestora.

    ART. 33

    Operatorii economici au obligaţia să comunice BRML în termen de 15 zile calendaristice orice modificări ale condiţiilor pe baza cărora au fost acordate avizele.

    ART. 34

    Se abrogă.

    ART. 35

    Se abrogă.

    ART. 36

    În vederea aplicării prevederilor prezentelor instrucţiuni în activităţile de control metrologic legal, BRML emite proceduri de metrologie legală.

 

 ANEXA 7

 

                     INSTRUCŢIUNI DE METROLOGIE LEGALĂ

                                IML 7-05

INSPECŢIA ŞI TESTAREA INOPINATĂ. SUPRAVEGHEREA METROLOGICĂ A UTILIZĂRII MIJLOACELOR DE MĂSURARE SUPUSE CONTROLULUI METROLOGIC LEGAL

 

    CAP. 1

    Prevederi generale

 

    ART. 1

    (1) Prezentele instrucţiuni stabilesc condiţiile de exercitare a controlului metrologic legal al mijloacelor de măsurare aflate în utilizare prin inspecţie şi testare inopinată şi prin supravegherea metrologică a utilizării acestora.

    (2) Prin mijloace de măsurare aflate în utilizare se înţeleg atât cele utilizate efectiv cât şi cele care sunt disponibile pentru utilizare.

    (3) Totodată, prezentele instrucţiuni reglementează modul de exercitare a controlului metrologic legal al măsurărilor prin inspecţii şi testări inopinate, desfăşurate în locurile unde se efectuează măsurări din domenii de interes public.

    ART. 2

    (1) Controlul metrologic legal prevăzut la art. 1 se exercită de către persoane din cadrul BRML desemnate în acest scop prin ordin al directorului general, numite în continuare agenţi constatatori.

    (2) Pentru realizarea activităţii de control metrologic legal agenţii constatatori pot colabora şi cu alţi specialişti.

    ART. 3

    Persoanele fizice şi juridice care deţin şi/sau utilizează mijloace de măsurare, care efectuează măsurări în domenii de interes public, precum şi persoanele fizice sau juridice prevăzute la art. 23 alin. 1 şi alin. 3 din Ordonanţa Guvernului nr. 20/1992 privind activitatea de metrologie, aprobată cu modificări prin Legea nr. 11/1994, cu modificările şi completările ulterioare, asupra cărora se exercită controlul metrologic legal prevăzut la art. 1, sunt denumite în continuare agenţi controlaţi.

    ART. 4

    Controlul metrologic legal prevăzut la art. 1 se desfăşoară fără anunţarea prealabilă a agenţilor controlaţi.

 

    CAP. 2

    Controlul metrologic legal al mijloacelor de măsurare prin inspecţie şi testare inopinată

 

    ART. 5

    Se supun controlului metrologic legal prin inspecţie şi testare inopinată, mijloacele de măsurare aflate în funcţiune care sunt utilizate în măsurările din domeniile de interes public prevăzute la art. 3 din Ordonanţa Guvernului nr. 20/1992, aprobată cu modificări prin Legea nr. 11/1994, cu modificările şi completările ulterioare şi sunt cuprinse în Lista oficială a mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal, în vigoare.

    ART. 6

    Prin inspecţia şi testarea inopinată a mijloacelor de măsurare prevăzute la art. 5 se urmăresc, după caz:

    a) existenţa, valabilitatea şi integritatea marcajelor metrologice precum şi, după caz, existenţa şi valabilitatea documentelor specifice;

    b) utilizarea unităţilor de măsură conform prevederilor legale;

    c) respectarea de către mijlocul de măsurare aflat în utilizare a cerinţelor tehnice şi metrologice prevăzute în reglementările specifice;

    d) integritatea sigiliilor aplicate;

    e) adecvarea mijlocului de măsurare scopului pentru care este destinat;

    f) folosirea de mijloace de măsurare interzise la utilizare;

    g) existenţa de mijloace de măsurare false sau falsificate în locurile unde se efectuează măsurări în domenii de interes public.

    ART. 7

    Sigilarea împotriva utilizării şi/sau confiscarea mijloacelor de măsurare constatate ca nelegale, care constituie sancţiuni complementare în sensul prevederilor art. 29 lit. i) din Ordonanţa Guvernului nr. 20/1992, aprobată cu modificări prin Legea nr. 11/1994, cu modificările şi completările ulterioare, se efectuează în următoarele cazuri:

    a) dacă mijloacele de măsurare sunt false sau falsificate, acestea sunt sigilate şi confiscate;

    b) dacă mijloacele de măsurare nu poartă marcajele metrologice obligatorii în termenul de valabilitate, acestea sunt sigilate împotriva utilizării până la intrarea lor în legalitate;

    c) dacă mijloacele de măsurare au indicaţii numai în unităţi de măsură care nu sunt conforme cu prevederile legale, acestea sunt sigilate împotriva utilizării, până la intrarea lor în legalitate.

    ART. 8

    În situaţiile în care se constată folosirea de mijloace de măsurare după ce au fost sigilate împotriva utilizării, acestea sunt confiscate în conformitate cu prevederile art. 19 alin. 3 din Ordonanţa Guvernului nr. 20/1992, aprobată cu modificări prin Legea nr. 11/1994, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 9

    În cazurile în care sunt depistate în utilizare mijloace de măsurare care poartă marcaj de verificare metrologică şi au buletin de verificare metrologică valabile, dar la inspecţia şi testarea inopinată nu au corespuns din punct de vedere al respectării cerinţelor tehnice şi/sau metrologice, acestea vor fi sigilate împotriva utilizării.

    ART. 10

    (1) Sigilarea împotriva utilizării se consemnează în procesul-verbal de constatare a contravenţiei.

    (2) Menţinerea integrităţii sigiliului de interzicere a utilizării până la ruperea acestuia în condiţiile art. 11 alin. (1) din prezentele Instrucţiuni, este sarcina deţinătorului mijlocului de măsurare.

    ART. 11

    (1) Ruperea sigiliilor se efectuează numai de către:

    a) laboratorul BRML, laboratorul autorizat sau operatorul economic care a efectuat repararea mijlocului de măsurare, în cazul sigilării mijlocului de măsurare împotriva utilizării conform art. 7 lit. b);

    b) operatorul economic care a efectuat repararea mijlocului de măsurare, în cazul sigilării mijlocului de măsurare împotriva utilizării conform art. 9.

    (2) Laboratorul sau operatorul economic care a efectuat ruperea sigiliilor întocmeşte un proces-verbal de desigilare. O copie a acestui proces-verbal se înmânează deţinătorului mijlocului de măsurare iar o a doua copie se transmite agentului constatator care a efectuat sigilarea respectivului mijloc de măsurare.

 

    CAP. 3

    Controlul metrologic legal al mijloacelor de măsurare prin supravegherea metrologică a utilizării

 

    ART. 12

    Supravegherea metrologică a utilizării mijloacelor de măsurare supuse controlului metrologic legal, numită în continuare supravegherea utilizării, se exercită în scopul stabilirii corectitudinii utilizării acestor mijloace de măsurare în raport cu prevederile reglementărilor metrologice.

    ART. 13

    (1) Supravegherea utilizării are un caracter periodic, sistematic şi se desfăşoară pe bază de program aprobat.

    (2) Tematica, perioada de desfăşurare, aria teritorială de acoperire, agenţii controlaţi şi aspectele urmărite în cadrul supravegherii utilizării se stabilesc în funcţie de priorităţile şi necesităţile identificate de BRML.

    ART. 14

    Prin supravegherea utilizării se urmăresc, după caz:

    a) legalitatea mijloacelor de măsurare;

    b) adecvarea mijloacelor de măsurare la scopul pentru care sunt utilizate;

    c) corecta instalare a mijloacelor de măsurare, inclusiv utilizarea versiunii de software prevăzută în aprobarea de model sau în documentele care atestă conformitatea mijlocului de măsurare, acolo unde este cazul;

    d) existenţa la utilizatori a instrucţiunilor/manualelor de instalare şi/sau utilizare ale mijloacelor de măsurare;

    e) existenţa, funcţionarea şi corecta folosire de către utilizatorii mijloacelor de măsurare a tuturor accesoriilor prevăzute de producători în cărţile tehnice ale mijloacelor de măsurare;

    f) respectarea modului de utilizare a mijloacelor de măsurare, în conformitate cu prescripţiile producătorului;

    g) respectarea în utilizare a cerinţelor tehnice şi metrologice prevăzute în reglementările metrologice specifice;

    h) indicii care să demonstreze modificări, dereglări sau defectări produse deliberat mijloacelor de măsurare, în scopul utilizării frauduloase a acestora;

    i) condiţiile de depozitare, manipulare, transport, utilizare şi întreţinere a mijloacelor de măsurare;

    j) frecvenţa de utilizare şi regimul de exploatare a mijloacelor de măsurare;

    k) rata şi istoricul defectărilor mijloacelor de măsurare;

    l) numărul şi natura reclamaţiilor privind măsurările şi mijloacele de măsurare respective;

    m) caracterul sistematic al unor neconformităţi;

    n) competenţa personalului care utilizează şi întreţine aceste mijloace de măsurare.

    ART. 15

    Fiecare activitate de supraveghere a utilizării se finalizează cu un raport de sinteză.

    ART. 16

    În cazurile în care sunt depistate mijloace de măsurare aflate în utilizare care nu sunt legale agentul constatator va aplica, după caz, şi prevederile art. 7 - 10.

 

    CAP. 4

    Controlul metrologic legal al măsurărilor exercitat prin inspecţii şi testări inopinate în locurile în care se efectuează măsurările

 

    ART. 17

    Pentru stabilirea corectitudinii rezultatelor măsurărilor efectuate, agentul constatator va efectua la faţa locului testări prin măsurări şi analize comparative utilizând mijloace de măsurare adecvate scopului şi cu trasabilitatea asigurată.

    ART. 18

    Prin inspecţia şi testarea inopinată în locurile unde se efectuează măsurări se urmăresc, după caz:

    a) utilizarea de metode de măsurare stabilite conform legii;

    b) aplicarea corectă a metodelor de măsurare;

    c) utilizarea de mijloace de măsurare adecvate metodei folosite;

    d) compararea rezultatelor măsurărilor declarate de agentul controlat cu cele ale testărilor efectuate de agentul constatator;

    e) interpretarea rezultatelor testărilor efectuate;

    f) analiza, atunci când este cazul, a cauzelor diferenţelor apărute între rezultatele măsurărilor efectuate de agentul controlat şi rezultatele măsurărilor comparative efectuate de agentul constatator.

    ART. 19

    Prevederile art. 18 se aplică pentru toate categoriile de măsurări prevăzute la art. 21 din Ordonanţa Guvernului nr. 20/1992, aprobată cu modificări prin Legea nr. 11/1994, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia măsurărilor care privesc produsele şi mărfurile care se livrează şi se vând preambalate, care sunt supuse controlului metrologic legal pe baza instrucţiunilor de metrologie legală "IML 8-01 Preambalarea unor produse în funcţie de masă sau volum".

 

    CAP. 5

    Prevederi finale

 

    ART. 20

    În desfăşurarea activităţilor controlului metrologic legal prevăzut la art. 1 agenţii constatatori vor respecta şi aplica prevederile legislaţiei metrologice în vigoare precum şi legislaţia privind regimul juridic al contravenţiilor.

    ART. 21

    În vederea finalizării activităţii de control metrologic legal, agentul constatator poate solicita agentului controlat, să prezinte la sediul agentului constatator toate documentele şi dovezile necesare.

    ART. 22

    În vederea aplicării prevederilor prezentelor instrucţiuni în activităţile de control metrologic legal, BRML emite proceduri de metrologie legală.

 

                              ---------------